Vanliga frågor om e-böcker

Boken kommer inte upp i läsprogrammet
EPUB online
EPUB offline

Felmeddelande
Kopieringsskydd
Olika format
PDF

E-ljudbok
Textruta på skärmen
Varför kan jag bara låna ett format

Jag försöker låna en e-bok men får felmeddelandet "Du kan tyvärr inte låna - kontakta personalen för besked om orsak"? Vad betyder det?

Det betyder att något i bibliotekssystemet stoppar. T ex att antal lån har uppnåtts eller att det finns en avgift på 100 kr eller mer som belastar lånekortet.

Vad betyder de olika formaten EPUB Offline, EPUB Online, PDF?
EPUB är standardformatet för e-böcker. Det är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor eller telefoner.

EPUB offline innebär att du kan ladda ner boken på mobil eller surfplatta och sedan förflytta dig.

EPUP online innebär att du måste vara uppkopplad till internet när du läser en e-bok.

PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra det svårläst på mindre skärmar.

Varför kan jag bara låna ett format? Jag råkade välja EPUB Online och nu går det inte att ångra mig till Offline?
Bibliotekssystemet har idag ett fel som  gör att det inte går att ladda ner ett annat format än det man valde först så länge lånet pågår. Detta kommer att åtgärdas.

Jag har laddat ner en e-bok men får bara upp en ruta med text  på skärmen?
Du har valt EPUB-online som hör till strömmande läsning. Logga ur stäng ner alla sidor och börja om.

Jag har laddat ner en e-bok men den kommer inte upp i telefonens/surfplattans läsprogram?
Pröva att rensa bort gamla filer och utgångna nedladdade böcker. Minnet kan vara fullt.

Det händer inget när jag försöker ladda ned en bok till min telefon/surfplatta?
Kontrollera vilken webbläsare du använder. Vi rekommenderar Safari på Ipad/Iphone eller exempelvis Firefox på en androidenhet. Andra webbläsare, exempelvis Googles app eller Chrome kan ha problem att ladda ned e-böcker korrekt..

Jag har lånat en e-ljudbok till min telefon/surfplatta, men den spelas inte upp?
Vilken sorts telefon/surfplatta använder du? för Iphone/Ipad ska boken öppnas i ett nytt fönster i webbläsaren. För androidenheter behöver du ladda ned elibs ljudboksapp.  (Se instruktioner här)

Vad menas med kopieringsskydd?
E-böcker med kopieringsskydd

De flesta e-böcker har ett skydd som gör att de inte kan kopieras, skickas vidare till andra eller sparas. För att kunna låna och läsa dessa e-böcker behöver du logga in på bibliotekets webbplats. Du behöver också ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsprogram till din dator, läsplatta eller mobiltelefon.
E-böcker utan kopieringsskydd
Vissa e-böcker har inget kopieringsskydd. Det kan till exempel vara titlar som omfattas av en så kallad public domain-licens. Dessa böcker får du behålla.
Om e-boken är i formatet EPUP laddas den alltid ner direkt till din dator, läsplatta eller mobiltelefon.

Om e-boken är i formatet pdf kan det fungera på flera olika sätt, beroende på inställningar i din webbläsare. Ibland öppnas filen direkt i webbläsaren och ibland skickas filen direkt till din dator eller läsplatta. I vissa fall leder knappen "Ladda ner" till en extern webbplats, där du kan ladda ner e-boken.

Språk